29 Temmuz 2013 Pazartesi

Yorum: Ölüm Sessiz Geldi - Agatha Christie

 Orjinal Adı :The Mysterious Affair at Styles
Sayfa Sayısı: 256
Yayıncı: Altın Kitaplar
Baskı: 2008

Hercule Poirot'un ilk macerası olan "Ölüm Sessiz Geldi" okundu bitti. Yorumuma geçmeden önce bu kitabın daha önceki edisyonlarını tanıtayım.


Resimde görülen kitaplar aynıdır. Yani birini okuduysanız, geri kalanını okumanıza gerek yok. Ben "Styles'teki Esrarengiz Vaka" versiyonunu okudum. Bazı yerlerde daha önce duymadığım Eski Türkçe kelimelerde olsa kitabın okunabilirliği yine iyiydi.

Yorumum:

Yoruma öncelikle kitabın konusundan başlamak istiyorum. Kitap, Yüzbaşı Arthur Hastings'in (kendisi Birinci Dünya Savaşı'ndan yaralı olarak dönmüştür), arkadaşı John Cavendish tarafından  Styles malikanesine davet edilmesiyle başlar. **Hastings bir kaç kitap da daha karşımıza çıkıyor. Bu kitabın anlatıcısı Hastings'dir.** 



Mr. Cavendish'in üvey annesi, kendisinden 20 yaş küçük bir adamla yeni evlenmiştir. Ve malikanin diğer yaşayanları bu evliliği onaylamamaktadırlar. Malikane'de yaşayanları da kısaca tanıtayım. Çünkü okurken biraz karışıyor.

Emily Inglethorp: Malikane'nin sahibi, eski kocası ölünce tüm servet ona kalmıştır.
Alfred Inglethorp: Emily ile evlenen adam. Malikanenin istenmeyen kişisi.
John Cavendish: Emily'nin üvey oğlu.
Mary Cavendish: John'ın karısı.
Lawrence Cavendish: John'un kardeşi. Emily'nin küçük üvey oğlu. Aslında doktor ama işini bırakmış.
Cynthia: Emily'nin himayesi altına aldığı genç bir kız. Anne babasını kaybetmiş. Hemşirelik yapıyor.
Evie Howard: Emily'nin yardımcısı. Ayrıca Alfred'in kuzeni. Birbirine düşmanlar.

Bir gece Bayan Inglethorp yatağında kriz geçirir ve hayatını kaybeder. Doktorların muayenesi sonucunda zehirlendiği anlaşılır. Acaba bu zengin kadını kim zehirlemiştir?? İşte burada Hastings, eski dostu ve bizim asıl kahraman dedektifimiz olan Hercule Poirot'tan yardım ister. Katil Poirot'u çok zorlar. Karşımızda zeki bir katil var. Katili, Agatha kitaplarında tespit etmek zor. Çünkü; Agatha teyzemiz biz katili bulmayalım diye elinden geleni ardına koymuyor. Sağ gösterip, sol vuracak gibi yapıyor. Sonra resmen tekme atıyor :D
 


Ben kitabı sevdim. Benim okuduğum ikinci Agatha Christie kitabıydı ve bu kitap ilk Hercule Poirot maceramdı. Seriye sadık kalarak ilk bu kitapla başladım. Sıralamayı takip etmeye çalışacağım.

Poirot çok zeki bir insan. Bir ipucu bulunca ki tavırları beni güldürdü. Şimdiden favori dedektifim oldu. Poirot'un maceralarını mutlaka okuyun! Başlangıç kitabı buysa diğerleri daha güzeldir.
Harikasın Poirot amca! :)



Bunlarda kitabın yabancı edisyonları:


Kitap için Değerlendirmem:

Son olarak kitapta ben malikaneyi anlamakta zorluk çektim. Bu haritaları daha sonra keşfettim. Belki size faydası dokunur :)




2 yorum :

  1. Ne kadar güzel ayrıntılar bulmuşsun öyle ya bayıldım ayrıca bilmiyordum bilseydim.ilk bu kitapla başlardım.ölüm oyununu tavsiye ederim.çok iyi yorumlamışsın sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende goodreads'den araştırmıştım seriyi sıradan takip etmek için :) 3. kitabın çevirisi yok ama maalesef :) Yorumunuz için teşekkürler. Dediğiniz kitabı da mutlaka okuyacağım ama Poirot serisinin 23. kitabıymış. Biraz yol var yani önümde :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...